Neem geen onnodig risico

Het kan in ons land soms zó hard regenen, dat straten en tunnels blank komen te staan. Kun je probleemloos door zo’n plas heen rijden? En wat doe je wanneer je auto in een halve meter water heeft gestaan? Wij schetsen meerdere scenario’s en geven de bijbehorende oplossingen.

Situatie 1: Je komt bij je auto en die staat onder water

De straat is ondergelopen en daarmee ook je auto. Wat nu te doen? Er zijn twee situaties met bijpassend advies:

De auto staat nog onder water
Niet starten! Je zult moeten wachten tot het water is weggelopen.

Het water is inmiddels weggelopen
Als je geluk hebt, is er niet veel aan de hand. Water in de uitlaat is vrij onschuldig; dat komt er bij het starten wel uit. Maar heeft het water hoger gestaan dan je uitlaat, dan kan ook de elektronica van de auto nat zijn geworden. Die kan daardoor stuk gaan en vervangen moeten worden, maar dat hoeft niet. Krijg je de auto niet gestart of merk je iets vreemds, bel dan de pechhulpdienst.

Situatie 2: Je bent aan het rijden en er staat (ineens) heel veel water op de weg

Het grootste probleem bij het rijden door diep water is de boeggolf die ontstaat. Tot aan je bumper gaat het nog goed, maar als deze golfslag hoger komt, loop je het risico dat het water bij de luchtinlaat komt en de motor water gaat aanzuigen. Water laat zich niet samenpersen zoals het brandstof- en luchtmengsel dat je motor gewend is. Komt er water in een draaiende motor, dan moet de motor vrijwel altijd worden vervangen. De schade kan oplopen tot € 10.000,-.

Water heeft bovendien een desastreus effect op de elektronica in je auto. Bij te diep water houden de deurrubbers het water niet langer tegen. Dat levert je niet alleen natte voeten op, de kans is ook groot dat het water de computerapparatuur in je auto bereikt. Als je niet weet hoe diep een plas is, neem dan geen risico. Rijd je toch te diep het water in, schakel dan direct de motor uit. Wanneer je er op tijd bij bent, hoef je alleen te wachten tot alles weer droog is.

Let op riolen
Als de straten volledig blank staan, is de kans ook groot dat de riolen overlopen en de putdeksels niet meer op hun plek liggen. Je loopt dan niet alleen risico met je wiel in een put te raken. Er bestaat ook de kans dat een putdeksel tegen de onderkant van je auto slaat met alle mogelijke schade tot gevolg.

Situatie 3: Je rijdt op de snelweg en verliest plotseling het contact met de weg

Bij hevige regen kan er water op de weg blijven staan. Rijd je door zo’n waterpartij, dan moet je niet vreemd opkijken wanneer jouw auto plotseling grip verliest. Dat verschijnsel wordt aquaplaning genoemd. Wanneer je banden het water niet snel genoeg kunnen afvoeren, ontstaat er een dun laagje water tussen je wielen en het wegdek. Het contact met het asfalt wordt verbroken, waardoor je tijdelijk geen controle meer hebt over je wagen.

Wat te doen bij aquaplaning?
Voorkom dat je auto in een slip raakt. Laat geleidelijk je gas los. Bij handgeschakelde auto’s: trap de koppeling in. Hou het stuur recht. Als de auto toch begint te slippen, blijf kijken én sturen in de richting die je uit wilt.

Hoe voorkom je aquaplaning?
Snelheid is de belangrijkste oorzaak van aquaplaning en dat is ook het enige waar je iets aan kunt doen op het moment dat je grip verliest. Pas je snelheid daarom altijd aan de situatie aan. Bij spoorvorming ligt er meer water op de weg. Probeer te voorkomen dat je in de sporen rijdt.

Tenslotte je banden. De profieldiepte is hier van groot belang. Hoe minder profieldiepte de banden hebben, des te gevoeliger wordt de auto voor aquaplaning. De auto zal dus eerder (= bij minder water en bij lagere snelheid) kunnen gaan aquaplaneren. De ANWB adviseert banden bij een profieldiepte van 2 millimeter te vervangen, maar eerder, rond 3 millimeter, is om veiligheidsredenen verstandig. Verder is het aan te raden je banden op de juiste spanning te houden. Brede banden staan misschien stoer, maar maken auto’s extra gevoelig voor aquaplaning.

Bron: ANWB