Let op met brandstof E10 in het buitenland

//Let op met brandstof E10 in het buitenland

Let op met brandstof E10 in het buitenland

Op vakantie met de auto? Let op met het tanken van brandstof E10.
Na Frankrijk en Duitsland stapt ook België over op alternatieve benzine.

In Duitsland en Frankrijk zijn de laatste jaren veel tankstations overgestapt op de brandstof die wordt aangeduid als ‘E10’. Ook in België wordt de met bio-ethanol aangelengde benzine straks verkocht. E10 is een mengsel van 90 procent fossiele brandstof en 10 procent ethanol. Ethanol kan sommige auto’s aantasten. In Duitsland blijft de brandstof Euro 95 voorlopig nog wel aan de pomp verkrijgbaar, maar in Frankrijk en België niet.

E10 check
Voor ongeveer tien procent van de auto’s geldt dat ze niet geschikt zijn voor brandstof E10. Bij deze groep auto’s bestaat de kans dat de ethanol bepaalde rubber- en kunststofafdichtingen, keerringen en pakkingen aantast. Uit een duurproef met een auto die E10-ongeschikt was, bleek het aluminium aangetast door de ethanol. Er was een gat ontstaan in de hogedrukbrandstofpomp.

Klik hier om te zien of uw auto geschikt is voor het rijden op E10:

E10 check

Advies
Circa 90% van de auto’s kan probleemloos E10 tanken. Voor auto’s en motoren die niet op E10 kunnen rijden, adviseert de ANWB de premiumbrandstof (bijvoorbeeld SuperPlus 98) als Euro95 niet meer aan de pomp verkrijgbaar is. Deze benzine met octaangetal 98 is duurder, maar kan gebruikt worden in voertuigen die normaal op Euro 95 rijden.

2017-08-25T09:31:32+00:00
error: Beschermde content!